Günümüzde marka oluşturmak çok önemli bir hale gelmiştir. Peki kendi markamızı nasıl oluşturacağız? Gelin 7 Adımda kendi markamızı nasıl oluşturabileceğimize bakalım.


Marka Nedir? 

Marka,bir işletmenin mal veya hizmetlerini başka bir işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarar. 

Bunun için kişi adları dahil, özellikle sözcükler,harfler,sayılar vb.gibi malların biçimi veya ambalajları kullanılabilir.

Genelde çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.

Marka yaratmak ise bu işlemlerin tümünü kapsayan süreçtir.


Marka oluşturmak neden önemlidir?

Markalama faaliyeti sadece markayı meydana getiren üretici veya aracılara fayda sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda tüketicinin de belirli bir ürün grubundaki tercihine de yardımcı olur. 

Markanın diğer bir özelliğide, tüketicinin tercihinden dolayı kendini güvende hissetmesine neden olmasıdır. Bu yönüyle marka hem bir güven hemde bir tercih ögesidir. 

Bu bakımdan bir firmanın markasının olması, tüketici tercihlerine yön vermesi hasebiyle oldukça önem arz etmektedir. Kendi Markamı Oluşturmak kavramı üzerinde durulması önem arz etmektedir.

Sıfırdan Güçlü Bir Marka Oluşturmak İçin Cevaplanması Gereken Sorular

Sıfırdan Güçlü bir marka oluşturmak için şu adımları takip etmelisiniz :

Markanın Piyasadaki Yeri Ne Olması İsteniyor? 

Öncelikle bir markanın güven veren bir yönü olması gerekir. Ürüne ilişkin piyasada çoğu zaman markanın ürünün önüne geçtiği ve hatta ürünün o marka adıyla anıldığı sık görülen bir durumdur. Bu da ilgili markanın güven veren yönünü ortaya çıkarmaktadır. 

Ayrıca marka belli bir sektördeki rakiplerinize karşı rekabet gücü sağlamaktadır. Markanın piyasadaki yerinden kasıt, güvenli, rekabetçi ve tercih edilirliği yüksek bir ürünü ifade etmesidir.


Markanın İddiası veya Sunduğu Katma Değer Nedir? 

Katma değer, en basit ifadeye, bir üretim sürecindeki girdi ve çıktı arasındaki farktır. Bir markanın hem üreticiye hemde tüketiciye sunduğu en temel katma değer markanın sektördeki ürünün önüne geçmesidir. Artık marka üründen öte bir kavram olmuş ve üretici için ek gelir anlamına gelmiştir. 

Tüketici için ise prestij ve kendini gerçekleştirme kavramlarını dahi ifade edebilmektedir. Şüphesiz marka iddiası firmanın ürettiği ürüne ait katma değerine büyük katkıda bulunmaktadır. Bu yönüyle de sadece bir isim, harf veya şekil topluluğundan ziyade katma bir değeri ifade etmektedir.

[h3] Markanın Odak noktası Nedir?




Marka odak noktası insandır. Yeni üretim modelinde artık odak noktası ürün ve hizmet yerine, insan ve iletişim olmuştur. 

Hem markaları ortaya çıkaranlar hemde markaların iletişimde bulunduğu kitlelerde insan olduğu için marka iletişiminde de hatalar olması doğal bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor.  

Bu durum hata kültürü kavramını çıkarmış olup, bu alana verilen önemi arttırmıştır. Dolayısıyla bir markanın en önemli odak noktası insandır. Bir marka oluştururken odak noktasına insanı koymak doğal olarak alacağınız etkinin hem gerçek hemde etkili olmasını sağlayacaktır. 

Markanın ifade ettiği değer sadece maddi değil aynı zamanda hitap ettiği kitlenin değer yargılarında hitap etmelidir. Merkezine insanı ve iletişimi koyan markaların oldukça başarılı olduğu defaatle görülmüştür.

Markanın Kişiliği Nasıl Olmalı?

Kişilik, yetenek ve özellikleriyle toplumsal yaşamda etkili olan insanı, kendine özgü ve benzersiz bir varlık olarak dile getiren kavramdır. Psikolojide ağırlıklı bir yer taşır ve değişik anlayışlara göre farklı biçimlerde tanımlanır. 

En genel anlatımla kişilik, bilinçli bir insanın kendini benzersiz bir özne olarak kavrama işlevini dile getirir. Marka kişiliği ise marka bir insan gibi kişiliğe sahip olsa idi nasıl olurdu yada nasıl olması gerekirdi sorusuna verilen cevaptır.

Marka kişiliği insanlara ait bir takım özelliklerin markaya aktarılmasından ibarettir. Örneğin güleryüzlü, sıcakkanlı, konuşkan bir insan nasıl bir toplum içinde kabul görüyorsa bu özelliklere sahip bir markanında insanlarda olumlu bir intiba bırakacağı düşünülebilir.

Marka kişiliği kavramı markaların birbirine benzeyen özelliklerinin ortaya çıkmasıyla oluşmuştur. Markaların farklı olma anlayışı, marka kişiliği kavramını ortaya çıkmış, hedef kitle ile olan ilişkisini güçlendirmekte ve farklılaştırmaktadır. 

Bu yüzden marka kişiliği oluştururken hedef kitle, hedef kitlelerin özellikleri, ihtiyaçları ve beklentileri dikkate alınmalıdır.

Marka kişiliği oluştururken, günlük yaşamda kendimize benzeyen bireylerle daha güçlü bir iletişim kurduğumuzu düşünerek marka kişiliği oluşturulmalıdır.

Marka kişiliği için bir diğer kriter ise içinde doğduğu kurumun değerlerini taşımasıdır. Ayrıca marka kişiliği, logo, slogan ve ambalaj gibi markanın bütün öğeleri ile özdeş olmalıdır. 

7 Adımda Marka Oluşturma ve Kurulum Süreci 

Peki markamızı nasıl oluşturacağız? Marka nasıl kurulur aşamalarına birlikte göz atalım:


1. Markanızın Hedef Kitlesi Belirlenmeli 

Genel olarak, müşterilerin gözden geçirilmesi, rakiplerin incelenmesi, marka veya ürün analizi, seçilen hedef kitlenin araştırılması, sonuç analizi yapılması vb. gibi süreçleri ifade etmektedir. 

Müşteri kitlesinin detaylı bir şekilde gözden geçirilmesi gerekir. (Günlük yaşam,alışkanlıklar,satın aldığı diğer ürünler vb. gibi) 

Rakiplerin gözden geçirilmesi de bir diğer hususdur. (Rakiplerin verdiği reklamlar,yaptığı kampanyalar,başarı stratejileri vb.gibi)

Markanızın analizini yapmalı avantajlı ve handikaplı yönlerini belirlemek önemlidir. Seçilen hedef kitlenin, yaş, konum, cinsiyet, eğitim, maddi durumu, günlük yaşamı gibi özelliklerinin belirlenmesi gerekir. 

Son olarak reklam stratejinizin kontrol edilmesi ve detaylı analizini yapılması gerekmektedir. Buna kısaca Marka Oluşturma Süreci yada Marka Kurma aşamaları da denmektedir.

2. Sektördeki Rakip Firmalar İncelenmeli 

Rakip firma reklamlarını ve kampanyalarını inceleyerek uygun ve benzer kampanyalar yapmalı, bu şekilde ürün bilinirliğinizi artırmalısınız. Ayrıca rakip firmaların başarısız olduğu reklamlarda incelemeli ve bu duruma yönelik stratejiler geliştirmelisiniz.

3.Sektör ve Ürününüze Göre En Uygun Marka İsmi Belirlenmeli

Kurucu ismi verme, tamamlayıcı isim, coğrafi ismi kişiselleştirilmiş isim, çağrıştırıcı isim, kafiyeli isim, türetilmiş veya yeni uydurulmuş isim, hibrit isim, kısaltma yada baş harfleri gibi farklı isim bulma yöntemleri kullanılmaktadır. Ancak bu noktada önemli olan yine hitap edilen kitleye uygun olan ismi seçmektir.

4.Marka Sloganı Belirlenmeli

Marka ismi kısa ve özgün olmalı, kolay hatırlanabilmeli, marka farklılığını vurgulamalı, merak uyandırmalı, kazandıracağı ödül ve yararı belirtmeli, kafiyetli, vezinli ve ses benzeşmesine uygun olmalı, yasalara ve geleneklere aykırı olmamalı, ilginç, şaşırtıcı, eğlenceli ve çarpıcı olmalı, sık sık değiştirilmemeli ve diğer dillere çevrildiğinde olumsuz bir anlamı olmamalıdır.

5.Marka İsminiz ve Karakterinize En Uygun Logo Belirlenmeli

Logo oluşturulken şu hususlara dikkat edilmelidir: Kavram sayısı sınırlı olmalı, marka hakkında bilgi vermeli, en fazla iki renk kullanılmalı, uygun boyutta olmalı ve uygun tasarım programlarında yapılmalıdır. Bu hususların dışında ürününüzü ve marka ismini en iyi şekilde yansıtmalıdır. 

6.Markanızın Tanıtım Stratejisi Belirlenmeli

Marka tanıtımı için; hedef kitleyi anlamalı ve tanımalı, sizi farklı kılan marka sesini belirlemeli, markanızı görsel olarak çekici hale getirmeli, markanın yer alacağı web sitesinin arama motorları için optimize edilmeli, influencarlarla çalışılmalı, e-posta bültenleri hazırlanmalı, ağızdan ağıza pazarlama taktikleri geliştirlmeli, konuk blogları yapılmalı, etkili bir reklam stratejisi geliştirilmelidir.

[h3] 7.Markanızın Tanıtım Kanalları Belirlenmeli

Günümüzde marka tanıtımları için birçok farklı alan bulunmaktadır. Bu alanların etki sıralamasına göre tanıtım stratejisi belirlenmeli, ilgili alanların içerik ve sunum konuları markanızın hitap ettiği kitleye göre sıralanıp sunumları yapılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Onreon ile ilgili en çok merak ettiğiniz soruları sizler için derledik.

Marka oluştururken nelere dikkat edilmeli?

Marka oluştururken insan odaklılık konusunu mutlaka dikkate almalısınız. Kolay okunabilen ve telaffuzu kolay olan, akılda kalıcı ve etkili bir isim seçilmelidir.

Marka seçimi nasıl yapılır?

Kısa, özgün, kolay seslenilen, kolay hatırlanan, ayırt edici, ürün ve hizmetle uyumlu, ürüne ve hizmete dair pozitif çağrışımlar yapan ve dikkat çekici olmalıdır.

Marka nereden alınır?

Ülkemizde marka tescili konusunda yetkili kurum Türk Patent ve Marka Kurumu'dur. Marka tescil başvurusu elden, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılabilir.

Marka ismi nasıl yaratılır?

Marka ismi yaratırken amaç, vizyon ve beklentiler belirlenmelidir. Ayrıca ürününüzü tanıtan, beklentileri karşılayan bir isim bulunması gerekmetedir. Özellikle yaratım sürecinde genel kabul gören tanımlamalar faydalı olacaktır.

Bir marka ismi nasıl bulunur?

Kurucu ismi, ürün veya hizmet tanımı, coğrafi isimlerden yardım, kısaltmalar veya tanımsız isimler, hibrit isimler gibi çeşitli yöntemler kullanılarak bir marka ismi bulunabilir.

Paylaş

Yazılımlarımız hakkında formu doldurarak bilgi isteyebilir, ücretsiz demo hesabı açabilirsiniz.

E-Ticaret alanında uzmanlarımız size bilgi vermek için iletişime geçecektir.

Başarılı ! İletişim formu gönderildi. Mesajınızı en kısa sürede inceleyeceğiz. Teşekkür ederiz.
Hata ! Mesajınız gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
Mesaj Merkezi Yeni Mesajınız Var
Onreon
Satış ONREON
905384713113
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
Canlı Destek