Günümüzün ve geleceğin en gözde ticaret modeli B2C iş modeli ile milyonlarca son tüketiciye ulaşabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz. Bu yazımızda B2C nedir, nasıl uygulanır, hangi modeller vardır, avantaj ve dezavantajları nelerdir bunlarla alakalı merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağız.

B2C Nedir?

B2C Business to Consumer olarak ifade edilen işletmeden tüketiciye şeklinde gerçekleşen satış işlemine denir. Bir işletmenin ürün yada hizmetkerini doğrudan tüketiciye satmasını ifade eder. 

Doğrudan kendi e-ticaret web sitesi veya aracı hizmet kuruluşları ile tüketiciye ürün satışı yapan şirketlere B2C işletmeleri denir.

E-ticaret ekosisteminde en fazla tercih edilen model B2C modelidir. Bir çok işletme kendi web sitelerinde veya pazaryerlerinde bu modelle tüketicilerine ürünlerinin veya hizmetlerinin satışını gerçekleştirmektedir.

B2C Türleri Nelerdir?

Pandemi süreci ile birlikte artan e-ticaret hacmi küçük büyük bütün işletmelerin bu ekosisteme dâhil olmasına neden olmuştur. 

Bu süreç içerisinde yaşanan kapanmalarla fiziksel mağazalarını açamayan firmalar e-ticaret ile tüketicilerine ürünlerini ulaştırmak istemişlerdir.

B2C türlerini sıralayacak olursak;

  • Kendi web sitenizden; işletmenin kendi web sitesi üzerinden yapmış olduğu satışlardır. Örneğin LCW, Karaca gibi markalar bu modeli kullanmaktadır.
  • Aracı hizmet sağlayıcılar ile: Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryerleri üzerinden yapılan pazaryerlerine komisyon ödeyerek yapılan satışlardır.
  • Abonelik üzere; Netflix, Spotify gibi aylık abonelik ücretine dayalı hizmet satımı gerçekleştirilen modeldir.
  • Fiziksel satış; fiziksel mağazamız üzerinden gerçekleştirdiğimiz modeldir.

Bu şekilde sayabiliriz.

B2C İş Modelinin Avantajları Nelerdir?

Ülkemizde e-ticaret hacminin toplam perakende hacmine oranı yaklaşık %18,’dir. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde e-ticaretin her yıl %19 büyüyeceği varsayılmaktadır. 

Yapılan tahminlere göre konuşacak olursak e-ticaret uzun yıllar işletmeler için avantaj olamaya devam edecektir. Bunların yanında B2C e-ticaret modelinin başka avantajları da bulunmaktadır. Bunlar;

  • Düşük maliyet; B2C e-ticaret yöntemi nispeten fiziksel mağaza satışına göre daha az maliyetlidir.
  • Kolaylık; en basitinden bir e-ticaret pazaryerinde hesap açılışı yapıp ürünlerinizi satışa açabilirsiniz.
  • Yüksek karlılık; ürünlerinizi doğrudan tüketicilerinize ulaştırabilir daha karlı satış yapabilirsiniz.
  • Hedef kitle büyüklüğü; ürünlerinize ilgi duyan milyonlarca internet kullanıcısına ulaşabilir yüksek satış rakamlarına ulaşabilirsiniz.

B2C ile B2B Arasındaki Farklar Nelerdir?

B2C ve B2B perakende modelleri arasındaki temel fark, şirketin kime satış yaptığıdır. B2C şirketleri doğrudan tüketicilere satış yaparken, B2B şirketleri diğer işletmelere satış yapar; bu diğer işletmeler daha sonra diğer işletmelere veya tüketicilere hizmet etmeye devam edebilir. Diğer farklar ise şunlardır:

B2C:

  • Daha küçük satın alma boyutu ve daha düşük ciro.
  • Satın almalar bireyler veya haneler için yapılır. Satın alma kararları, etkileyicileri veya diğer kullanıcıları içerebilir.
  • Satış süreci, hizmet sağlayıcılar hariç, daha fazla ürün veya hizmet odaklı ve daha az ilişki odaklı olma eğilimindedir.
  • Sık sık anlık satın almalar ve duygusal satın alma kararları verilebilir.
  • Satış döngüsü çok daha kısadır; satın alma süreci genellikle tek bir adımdır.
  • Satın almalar, anında sonuç ve memnuniyet etrafında döner.
  • Marka kimliği vurgulanır.
  • Pazarlama departmanları genellikle genel giderin daha büyük bir yüzdesini alır.

B2B:

  • Daha büyük satın alma boyutları ve daha yüksek ciro.
  • Birçok kişi satın alma kararlarına dahil olur ve bir kuruluştaki birden fazla departmandan olabilirler.
  • İlişki odaklı satış süreci.
  • Son derece hesaplanmış, rasyonel satın alma kararları.
  • Daha uzun, daha karmaşık satış döngüsü.
  • Satın almalar uzun vadeli hedeflere dayanmaktadır.
  • Pazarlama departmanları genel giderin küçük bir yüzdesini alır.


B2C İş Modelinin Geleceği

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki aratan internet kullanım oranı, mobil uygulamaların hayatımıza daha fazla dâhil olması, sosyal medya kullanımının artması gelecekte de B2C e-ticaret modelinin sürekli olarak artacağını göstermektedir.


B2B İş Modeli Nasıl Uygulanır?

Belirlemiş olduğunuz satış stratejinize bağlı olarak 3 farklı B2C modeli vardır bunlar tek başına uygulanacağı gibi hepsi veya ikisi olacak şekilde hibrit bir modelle de ilerlenebilir.

Fiziksel Mağazanız Aracılığıyla B2C

Bulunduğunuz şehirde veya belde de herhangi bir AVM veya cadde üstü yerde mağaza açılışı yaparak son tüketiciye ürün ve hizmetlerinizin satışını yapabilirsiniz.


Kendi E-ticaret Siteniz Aracılığıyla B2C

Hazır e-ticaret altyapıları ile veya işletmenize özel hazırlan e-ticaret web sitesi ile son tüketiciye ürün ve hizmetlerinizin satışını yapabilirsiniz.


Online Pazar Yerleri Aracılığıyla B2C

Pazaryerlerinde hesap açılışı gerçekleştirerek ürünlerinizi milyonlarca pazaryeri müşterisine satış yapabilirsiniz.


B2C İş Modelindeki Şirketlerin Özellikleri Nelerdir?

B2C modelinde iş yapan firmaların kendilerine has özellikleri bulunmaktadır. Bunlardan aşağıda kısaca bahsetmiş olacağız.

Daha Fazla Potansiyel Müşteri

Milyonlarca kullanıcının internette düzenli olarak vakit geçirdiğini ve sürekli aramalar yaptığını düşündüğümüzde e-ticarette potansiyel müşteri sayısı hakkında fikir vermektedir.


Daha Düşük Maliyet

Bir web mağazası açmak veya pazaryerlerinde hesap açmak fiziksel bir mağaza açmaktan çok daha kolay ve az maliyetlidir.


Daha Hızlı Satış Aksiyonu

Ürünlerinizi internette satışa açın ve siparişlerin gelmesini bekleyin ve ne kadar hızlı yol alacağınızı göreceksiniz.


Müşteri ile Doğrudan İletişim

İnternet satış kanalınız aracılığıyla müşterilerinizle iletişime geçin ve onları taleplerini dinleyin, ikna edin satış yapın.


B2C İş Modelinin Modelinin Dezavantajları

Güncel verilere baktığımızda B2C modeli e-ticarette çok popüler olmasının yanında zorlukları da beraberinde getirmektedir. Bu konulardan bahsedecek olursak.

Pazarda Daha Yüksek Rekabet

Pazara sürekli yeni işletmelerin girmesi özellikle üretici firmaların e-ticarete başlamaları ve müşterilerin bir ürünü almadan önce fiyat araştırması yapmaları daha fazla ürün satma isteği e-ticaret yapan firmalar arasında rekabeti artırmaktadır.


Daha Düşük Sepet Tutarı

Bütün ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılamaya başlayan ve bu yöntemin kolay olduğunu öğrenen tüketici ve bununla birlikte bedava kargo uygulamalarının artması sonucu ortalama sepet tutarı düşük seviyelere gelmiştir

[H3] Daha Düşük Müşteri Sadakati

Aynı veya benzer ürünleri satan satıcıların e-ticarette satış yapmaları ve kendi aralarında rekabet etmeleri tüketicilerin her zaman daha ucuza alma isteği dolayısıyla tüketiciyi sürekli farklı satıcılardan sipariş verme eğilimi göstermesine neden olmalıdır.


Kargolama, İade ve Geri Ödeme Süreçleri

E-ticarette karşılaşılan en büyük sorunlardan biri kargolama sürecidir. Ürünleriniz kırılabilen, kargo aşamasında hasar görme olasılığı olan ürünler ise müşteri memnuniyeti açısından kargo sürecini çok iyi organize etmelisiniz.


En Yaygın B2C E-Ticaret Siteleri Hangileridir?

Ülkemizde en fazla tercih edilen e-ticaret web siteleri aşağıda sıralanmıştır.


B2C Pazarlama Nedir?

B2C (Business to Consumer) pazarlama, üreticilerin ürün ve hizmetlerini dijital platformlar üzerinde satışa dönüştürme yolculuğudur. 

Bugünün e-ticaret dünyasında bir satıcı olarak müşterilerinizin satın alma beklentilerine hızlı çözümler sunmak oldukça değerlidir. 

Yılın her günü ve saati sipariş alma özelliğine sahip B2C pazarlama platformları ile herhangi bir aracı olmadan müşterilerinize uçtan uca bir satın alma deneyimi sunabilirsiniz.


B2C pazarlama stratejileri geliştirirken her müşterinin farklı bir beklentisi olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu sebeple kişiselleştirilebilir B2C pazarlama çözümlerine sahip olmanız sizi bir adım öne geçirecektir. 

Hedef kitlenizin demografik yapısı, psikolojik durumu ve sosyoekonomik sınıfı gibi faktörleri göz önünde tutarak geliştireceğiniz B2C pazarlama stratejileri ile doğru kitleye ulaşabilir, satış maliyetlerinizi en aza indirebilir ve pazarda fark yaratabilirsiniz.


B2C Pazarlama Nasıl Yapılır?

İnternet kullanımının artması ve tüketicilerin ihtiyaçlarını e-ticaret kanallarından karşılamaya başlamaları e-ticarette faaliyet gösteren firmalara büyük fırsat kapıları açmaktadır. 

Burada doğru kişiye doğru zamanda doğru mesajla ulaşılması gerekmektedir. E-ticarette pazarlama yapmak isteyen işletmelerin yapması gerekenleri kısaca bahsetmek gerekirse.

1.Stratejiniz olsun

2.Hedef kitlenizi belirleyin

3.Uygun platformu belirleyin

4.Konum ve zamanı belirleyin

5.Mesajınızı yayınlayın

6.Benzersiz satış noktası oluşturun

7.Mükemmel müşteri hizmetleri sunun

Web sitenize gelen kullanıcılara yaşatacağınız benzersiz bir satın alma deneyimi onların tekrardan sizden sipariş vermelerine veya çevrelerine de sizi önermelerine yol açacaktır. 

Bu yüzden pazarlama faaliyetlerinizi sadece reklam vermek olarak düşünmemeli bütüncül yaklaşımla hareket edilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Onreon ile ilgili en çok merak ettiğiniz soruları sizler için derledik.

B2C neden önemlidir?

Değişen tüketici davranışları, artan internet kullanımı ve tüketicilerin aradıkları ürüne daha hızlı ve daha kolay ulaşabilmeleri B2C yi günden güne önemli hale getirmektedir.

B2C’nin Anlamı Nedir?

Business to Consumer yani işletmeden son tüketiciye olarak ifade edilir.

B2C siteleri nedir?

Son tüketiciye ürün satışı yapan e-ticaret web sitelerine denir.

B2C Marketing Ne Demek?

B2C kapsamında yapılan pazarlama faaliyetlerine denir.

Trendyol B2C mi?

Satıcı ile alıcı buluşturan aracılık hizmeti veren B2C sitesidir.

B2C ürün nedir?

Son tüketiciye hitap eden ürünlere denir.

B2C e-ticaret nedir?

Web siteleri üzerinden yapılan son tüketicilere yönelik yapılan ticarete denir.

B2C Pazaryeri nedir?

Satıcı ile alıcının bir araya geldiği aracı hizmet veren sitelere denir.

B2C Satış nedir?

E-ticaret web sitelerinden yapılan satışlara denir.

Paylaş

Yazılımlarımız hakkında formu doldurarak bilgi isteyebilir, ücretsiz demo hesabı açabilirsiniz.

E-Ticaret alanında uzmanlarımız size bilgi vermek için iletişime geçecektir.

Başarılı ! İletişim formu gönderildi. Mesajınızı en kısa sürede inceleyeceğiz. Teşekkür ederiz.
Hata ! Mesajınız gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
Mesaj Merkezi Yeni Mesajınız Var
Onreon
Satış ONREON
905384713113
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
Canlı Destek