E-Fatura Nedir?
E-ticaret Pazar yerlerinde ya da kendine ait web site alt yapısı ortamında mal ve hizmetlerinin teminine yönelik tüketiciye internet aracılığıyla gönderilen faturadır. Günümüzde online mağazaların artması ile pazaryerinde genellikle e-fatura işlemi kullanılmaya başlanmıştır. E-fatura tıpkı fiziki fatura gibi ticaretin resmileşme işlemine olanak sağlar. E-posta yolu ile ürünü satın alan tüketiciye ulaşmaktadır.
E-Fatura Mükellefi Kimlerdir?
Yürürlükte belirtilen kanun kapsamında e-fatura kullanması zorunlu olan kişiler e-fatura mükellefi denir. 2022 yılına ait sektör ayrımı olmaksızın 3 milyon ve üzeri brüt satış hasılatı/ cirosu olan tüm mükellefler 1 Temmuz 2023 E-faturaya geçmelidirler.
E-Faturaya Nasıl Başvuru Yapılır?
İlk olarak mali mühür edinmeniz gerekmektedir. Mali mühür için online olarak başvuru yapabilirsiniz. Mali mühür’ü USB kargo ile gönderim sağlar. Şahıs firmaları ise mali mühür e-imza kullanabilirler. Daha sonrasında GİB’e e-fatura kullanıcısı olmak için başvuruda bulunmanız gerekiyor. E-fatura online başvurusu için buradan işlem sağlayabilirsiniz. Tacir için ticaret unvanı, MERSİS numarası ve merkez adresi; esnaf ve sanatkâr için adı ve soyadı, vergi kimlik numarası ve merkez adresi, KEP adresi, elektronik posta adresi, telefon numarası ve varsa işletme adı ile tescilli markası, Mensubu olduğu meslek odası, meslekle ilgili davranış kuralları ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğine ilişkin bilgiler şeklinde bilgilerin girilmesi istenmektedir. Ayrıca Elektronik ticaret pazar yerinde satış yapan ETHS, merkez adresini, elektronik posta adresini ve telefon numarasını ETAHS’ye bildirmekle yükümlüdür.
E-Fatura Kesme Nasıl Yapılır?
Fatura kesmek için sizden bazı bilgiler istenmektedir. Bu bilgiler şöyledir;
·Evrensel Tekil Tanımlama Numarası sistem tarafında üretilmektedir.
·Temel Fatura ve Ticari Fatura senaryoları yer almaktadır.
·Fatura tipi, satış ve iade bilgileri düzenlenmelidir.
·Sipariş numarası ve tarih bilgisinin girilmesi gerekmektedir.
·İrsaliye bilgileri olan irsaliye tarihi ve numarası girilmelidir.
·Alıcının; vergi kimlik numarası, unvanı, adı- soyadı, adres bilgileri girilmeli.
·Satılan mal ve hizmete ait olan bilgiler satır ekle butonundan seçilerek doldurulur.
·Vergi ekle butonundan KDV haricin de faturada bulunması vergi türü ya da türleri seçilir.
·Toplamalar bölümündeki otomatik olarak üretilmektedir. Ödenecek tutar elle giriş yapılıp doldurulabilir.
·Ayrıca not bölümü bulunmaktadır. Buraya faturada bulunması gereken ibareler yada konular yazılabilir.
Bilgiler girildikten sonra oluştur kısmına bastığınızda otomatik olarak taslaklar bölümüne kayıt olmaktadır.
E-Arşiv Faturası Nedir?
Maliye bakanlığı gelir idaresi başkanlığınca belirlenmiş e-fatura kapsamı dışında kalan kurum ve kişiler arasında kağıt fatura işlemleri ve saklanmasının elektronik ortamda olmasıdır.
E-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?
İlk olarak buradan e-arşiv portal’ına giriş yapmalısınız. Açılan portal henüz teste aşamasında olduğu için açıklama kısmında yazan şekilde ilerlemeniz gerekir.
‘Kullanıcı öner’ kısmında örnek bir kullanıcı adı ve şifresinin oluşturulmasını bekleyin ve giriş butonuna tıklayın. Sisteme giriş sağladıktan sonra sol üst köşede ‘modül seç’ butonundan ‘e-arşiv portal’ı seçmelisiniz. Açılan sayfadan yan bölümden firmanızın kullanıcı bilgilerini doldurmalısınız. Sonrasında ‘belge işlemleri’ seçeneğinin altında ‘e-arşiv fatura oluştur’ seçeneği ile ilerlemelisiniz. Açılan ekranda fatura bilgileri, alıcı bilgileri, mal ve ya hizmet bilgilerini eksiksiz doldurmalısınız. Oluşturduğunuz e-arşiv faturasını taslaklar başlığı altından inceleyebilir, iptal edebilir ve GİB imza seçeneği ile imzalama yapabilirsiniz. GİB imza butonuna tıkladığınızda iki adımlı onay penceresi açılır. İlk adımda telefon bilginizi girip şifreyi gönder demeniz gerekmektedir. Telefonunuza gelen şifreyi ekrana girip onayladığınızda faturanız imzalanmış olur. Bu aşamadan sonra onay yaptığınız e-arşiv faturanızı düzenlemeniz veya iptal etmeniz mümkün olmayacaktır.
E-Fatura Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
E-fatura kullanmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir;
·Kağıt masrafı ve kargo masrafı gibi maliyetleriniz ortadan kalkar.
·Arşivleme işleminden kurtulursunuz.
·Faturaların ortadan kaybolma riski olmaz, daha güvenli bir yapıda ilerlemiş olur.
·Faturalar daha hızlı hazırlandığı için zaman tasarrufu sağlarsınız.
·Tahsilatlarınız daha hızlı olur.
Pazaryerlerinde Fatura Nasıl Kesilir?
Müşterilerinde artık çok tercih ettiği online alışveriş platformlarında, satıcılar hem müşterilerin güvenini kazanmak hem işletme maliyetlerini azaltmak, zaman tasarrufu yapmak için e-fatura kullanmayı tercih etmeye başlamışlardır.
1. Trendyol’da Fatura Kesme Nasıl Olur?
E-ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcı yönetmeliğine göre Trendyol’dan satış yaptığınız ürünler için eğer e-fatura yapmıyorsanız herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Fatura veya fatura yerine geçen belgeleri kargo ile göndermek yetmiyor. Düzenlemek ve bu belgeleri Trendyol’un sunduğu alana yüklemekle yükümlü oluyorsunuz.
Trendyol Üzerinden Fatura Kesmek İçin;
Kâğıt şeklinde kestiğiniz faturalar için satıcı panelinden -> sipariş ve kargo -> tüm siparişler- fatura işlemleri -> fatura bilgileri (müşteriye ait bilgileri görüntüleyip, faturanızı oluşturun) –> fatura yükle alanından yüklemelisiniz. Yüklediğiniz fatura müşterinizin e-posta adresine gönderilecektir.
2. Hepsiburada’da Fatura Kesme Nasıl Olur?
E-ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcı yönetmeliğine göre oluşturduğunuz faturaların sisteme yüklemeniz gerekmektedir. E-ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcı yönetmeliği’nce belirtilen düzenlemelere uymayanlara her bir aykırılık için on bin TL’dan yüz bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanmalıdır.
Hepsiburada Üzerinden Fatura Kesmek İçin;
E-fatura oluşturuyorsanız satıcı panelinden fatura yüklemenize gerek yoktur. Ancak bazen e-fatura formatından kaynaklı olarak faturalar satıcı paneline yüklenmemiş olmaktadır. Bu durumda fatura veya e-fatura entegratörü firmanız ile faturanızın ekli olarak PDF formatında şekilde gönderebilirsiniz. Kağıt fatura oluşturuyorsanız, ilgili siparişe tıklayarak ‘e-arşiv fatura ekle’ butonu üzerinden faturanızı yükleyebilirsiniz.
3. N11’de Fatura Kesme Nasıl Olur?
N11 için de iki ayrı yöntem ile faturanızı oluşturabilirsiniz. İlk yöntem GİB’in e-fatura portalı ile olandır. Diğeri ise e-fatura entegrasyonu sağlayan bir firma ile kolayca halledebilirsiniz.
N11 Üzerinden Fatura Kesmek İçin
Sizden istenen bazı bilgiler vardır. Düzenlenecek günün tarihi, fatura ibaresi, fatura seri numarası, sıra numarası, faturayı düzenleyenin ad soyad bilgisi, ticari ünvanı, faturayı düzenleyenin hesap bilgisi, işletmenin bağlı olduğu vergi dairesi, kargo bilgileri, alıcının adı soyadı, ünvanı, alıcının hesap bilgileri ve bağlı olduğu vergi dairesi, satışı gerçekleşen ürün ya da hizmetin detaylı fiyat bilgisi ve KDV oranı, iade bölümü, işletmenin kaşesi ya da yetkili kişinin imzası gibi bilgiler istenmektedir.
E-Fatura Entegrasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
İnternet üzerinden gerçekleşen alışveriş işlemlerinin sonucu olan e-fatura sürecinde kolaylık sağlayan bir işlemdir. E-fatura işleminin internet üzerinden sağlanmasıyla birlikte e-fatura entegrasyonu anlık fatura çıkartma işleminizi kolaylaştırmasıyla beraber hızlı ve zahmetsizce halletmenize olanak sağlar. E-fatura takip etme sürenize avantaj sağlarken anlık olarak hazırlanması iş verimliliği açısından da etkili olacaktır. E-faturanın müşteriye gönderilip gönderilmediği takibini ise kolaylıkla sağlayabilirsiniz. E-fatura entegrasyonlarında ortaya çıkacak masraf kontör üzerinden fiyatlandırılması olacaktır. Daha fazla detaylı bilgi için buradan inceleme sağlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Onreon ile ilgili en çok merak ettiğiniz soruları sizler için derledik.
İnternet Satış Faturalarında Hangi Bilgiler Yer Almalı?
Fatura düzenlerken mutlaka bulunması gerekenler şu şekildedir; satışın yapıldığı internet adresi, ödeme şekli, ödeme tarihi, gönderiyi taşıyan bilgisi (ad-soyad-unvan-VKN/TCKN), satışa konu olan malın gönderildiği ya da hizmetin sunulduğu tarih, iade bölümünde ise mali iade edenin adı- soyadı- adresi- imzası- iade olan mala ilişkin cinsi- miktarı- birim fiyatı ve tutarı yer almalıdır.
E-Fatura Kesmek Zorunlu Mu?
Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı); 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL, 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler. Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı); 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri olan mükellefler. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri yıl ve ciro sınırı olmaksızın e-fatura uygulamasına geçmelidir.
E-Arşiv Kesme Zorunlu Mu?
- E-fatura mükellefi olmanız durumunda,
- Bir gün içerisinde vergiye tabi olmayan kişiler 30 bin TL ve üzerinde fatura düzenliyorsanız,
- Bir gün içerisinde vergi mükellefi olan kişilere vergi dahil 4.400 TL üzerinde fatura düzenliyorsanız,
- Son tüketici olan vatandaşlara kesilecek fatura tutarının aynı gün içinde 5.000 TL yi geçmesi
Bu durumlarda E-Arşiv faturaya geçilmesi zorunludur.