Günümüzde işletmelerin en önemli sorunlarından biri işletme maliyetleridir. Şirket içinde yer alan pek çok faktör maliyetlerle ilgili farklı roller oynayabilir. İşletmeler bu maliyetlerden hangisinin gerekli hangisinin gereksiz olduğuna karar verip düşürmelidir. Maliyet düşürmeye ilişkin aksiyonlar ne kadar etkin olursa şirkette bu yönde başarı sağlar.
Maliyet Unsurları:
Maliyet unsurları genelde 3 başlık altında toplanabilir:
1.İlk madde ve malzeme giderleri: Üretimin büyük bir bölümünü oluşturur. Bunlar kullanılan bütün hammadde maliyetini ifade eder.
2.işçilik giderleri: Üretimi gerçekleşen ürünler ile direk ilişki kurabilen bütün işçilik giderlerinden oluşur.
3.Genel üretim giderleri: İlk iki madde dışında kalan bütün giderlerdir. Bunlar değişken, sabit ve karma giderler şeklinde sıralanabilir.
Değişken giderler; Üretim miktarı arttığında artan, üretim miktarı azaldığında azalan giderlerdir.
Sabit giderler; Bina, personel, amortisman vb. gibi değişkenlik göstermeyen gider kalemleridir.
Karma giderler; Hem sabit hem de değişken maliyetleri bünyesinde barındıran maliyet türleridir. Faaliyet hacmi arttıkça karma giderler artış gösterir.
İşletme maliyet unsurları şu şekildedir:
+Kira giderleri
+Fatura giderleri
+Personele dair giderler
+Sigorta, demirbaş, onarım ve bakım giderleri
+Ulaşım giderleri
+Ar-Ge ve pazarlama giderleri
+Sarf malzeme ve İkram giderleri
+Mesleki giderler
+Asıl faaliyetlere ilişkin giderler,
+Vergi giderleri
+Muhasebe giderleri
+SGK primi ödemeleri
Maliyet düşürme yöntemleri:
Mevcut maliyetleri minimize etmek için şu yöntemler uygulanabilir:
1.Teknoloji kullanımı:
Teknoloji kullanımının işletmelerin maliyetlerini düşürmede yadsınamaz bir yeri vardır. Özellikle muhasebe, iş geliştirme vs. gibi alanlarda teknolojiden yararlanılmalıdır.
2.Dış kaynakların etkin kullanımı:
Özellikle reklam ve pazarlama alanında profesyonel iş ortaklarıyla çalışmak hem satış oranınızı arttırır hem de maliyetlerinizi önemli ölçüde düşürür.
3.İhale sistemi:
Faaliyet gösterdiğiniz alanlarda alacağınız dış kaynaklar arasında size maliyet olarak en uygununu seçerek ilgili hizmeti daha uygun maliyete almanızı sağlar. Bu hem daha profesyonel hem de daha az maliyetli dış kaynak kullanımı sağlar.
4.Uzaktan çalışma sistemi:
Özellikle pandemi döneminde yoğun bir şekilde uygulanan uzaktan çalışma yöntemi iş yeri maliyetlerinizi düşüreceği gibi, personel masraflarınızıda minimize eder. Ayrıca uzaktan çalışmanın verim artırıcı bir özelliği olduğunda unutulmamalıdır.
5.Ödemelerin gününde yapılması:
Mal ve hizmet tedariklerinde gününde ödemeler bir çok indirim almanızı sağlayacağı gibi muhasebe dengenizde olumlu bir şekilde etkilemektedir.
6.Verimsiz alan tespiti:
İşletmenizdeki verimsiz alanları tespit edip yeniden organize etmek maliyetlerinizi olumlu yönde etkileyecektir.
7.Kullanılmayan hizmet iptali:
İşletmenizin daha önce abone olduğu ancak hiç kullanılmayan veya sıklıkla ihtiyaç duyulmayan aboneliklerini tespit edin. Bunları kategorilere ayırarak yeniden programlayın. Bu maliyetlerinizi önemli ölçüde azaltır.
8.Çevreci çalışma şekli:
Elektrik tasarrufu, kâğıt ve diğer malzemelerin tasarruflu kullanılması ve çevreye duyarlı üretim yöntemleri ile hem maliyetleriniz düşer hem de firmanıza bu anlamda prestij sağlamış olursunuz.
9.Fikir ve görüş değerlemesi:
Müşterilerden alınan geri bildirimleri dikkate almalısınız. Bu işletmenizi dışardan gözlemleyenlerin olumlu fikirlerini süzmeniz ve üretim ağıda dahil olmak üzere maliyetlerinizi düşürmenizde faydalı olacaktır.
10.Sözleşme periyot kontrolü:
Yaptığınız sözleşmeleri 1 yıl ve öncesi için yapın. Kısa yapılan sözleşmeler zaman kaybı olarak gözlemlense de doğru programlama ile daha uygun fırsatları yakalamanızı ve maliyetlerinizi düşürmenizi sağlar.